SKRIVANI INCIDENTI: Rusi oborili Amerikancima 9 aviona

Prateći sve što pišu zapadni mediji, stiče se utisak da Rusija neprestano narušava vazdušno prostranstvo NATO zemalja. Međutim, američki avioni su od početka Hladnog rata puno puta sprovodili špijunske misije na sovjetskom nebu.

„Ruska reč“ podseća na devet slučajeva u kojima su se takvi upadi završili obaranjem američkih letelica.

Novembar 1951.

Sovjetski MiG-15 oborio je američkii P2V Neptune iznad Japanskog mora, 30 km od Vladivostoka, ubivši deset članova njegove posade. Predstavnici američke mornarice su rekli da je avion bio napadnut tokom izviđačkog leta. Tek nakon Hladnog rata su Amerikanci priznali da se zapravo radilo o špijunskoj misiji CIA.

Mart 1953.

Dva aviona MiG-15 oborila su Avro Lincoln B2 koji je navodno obavljao trening let u vazdušnom koridoru Berlina. Letelica je pripadala eksperimentalnom timu koji je vršio izviđanja radarskim tehnologijama. Poginulo je sedam članova posade.

Jul 1953.

Američku „supertvrđavu“ RB-50G oborila su dva MiG-17 u blizini Vladivostoka. Preživela je samo jedna osoba, koju su izvukli iz vode.

Septembar 1958.

Četiri MiG-17 presrela su i uništila C-130 koji je  ušao u sovjetski vazdušni prostor na tursko-jermenskoj granici tokom nepoznate izviđačke misije. Poginulo je 17 putnika.

Maj 1960.

Iznad Sverdlovska oboren je poznati avion Centralne obaveštajne agencije U-2 kojim je upravljao Frensis Gari Pauers. Dvajt Ajzenhauer je negirao da se radilo o špijunskoj misiji, a kasnije kada se saznalo da je pilot preživeo a američki predsednik lagao, šef američke vlade je odbio da se izvini. Pauers se vratio kući nakon razmene na poznatom „mostu špijuna“ u Berlinu.

Jul 1960.

RB-47H je oboren sovjetskim MiG-19 iznad Barencovog mora, 210 km severno od poluostrva Kola. MiG-om je upravljao poručnik Vasilij Poljakov. Jedan od članova posade, kapetan Bil Palm, poginuo je u incidentu. Dva člana posade su preživela, preostalu trojicu nikada nisu našli.

Januar 1964.

AT-39 Sabreliner sa baze u Visbadenu (Zapadna Nemačka) je oboren sovjetskim avionom MiG-19 iznad Tiringije, na teritoriji Istočne Nemačke. Poginula su tri člana posade.

Mart 1964.

MiG-21 je napao RB-66 Destroyer na izviđačkoj misiji na nebu Istočne Nemačke. Bombarder dvomotorac je oboren, posada je preživela i vraćena kući. Zvanično objašnjenje američke strane je bilo da su piloti zalutali zbog pokvarenog kompasa.

Oktobar 1970.

RU-8 Seminole je poleteo iz Turske i nestao u vazdušnom prostoru tada sovjetske republike Jermenije. U svim službenim dokumentima SAD-a (Federal Research Division) se navodi da je RU-8 Seminole oborio Sovjetski Savez.

(Ruska reč)