Raketa S. Koreje preletela Japan, SAD: Nije pretnja po nas!

Severna Koreja ispalila je raketu koja je preletela preko severnog Japana, saopštila je japanska vlada.

Rojters javlja da se raketa raspala na tri dela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

Sistem za upozorenje japanske vlade J-Alert savetovao je stanovnicima te oblasti da preduzmu mere predostrožnosti, ali je televizija NHK javila da nema znakova oštećenja.

Rojters, pozivajući se na tu televiziju, javlja da se raketa raspala na tri dela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Japanska vojska nije pokušala da obori raketu, koja je preletela preko japanske teritorije oko 06.06 h po lokalnom vremenu.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod, nakon što je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela teritoriju te zemlje.

“Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi”, rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete, preneo je Rojters.

Pentagon je potvrdio da je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.

“Možemo da potvrdimo da je raketa, koju je ispalila Severna Koreja, preletela Japan”, rekao je novinarima portparol Pentagona pukovnik Robert Mening.

On je dodao da američka vojska prikuplja dodatne informacije, preneo je Rojters.

“Komanda vazduhoplovne odbrane Severne Amerike utvrdila je da raketa, koju je ispalila Severna Koreja, nije predstavljala pretnju Severnoj Americi”, rekao je Mening.

Južnokorejska vojska saopštila je da je Severna Koreja ispalila “neidentifikovani projektil u utorak rano ujutru iz regiona u blizini svoje prestonice Pjongjang u pravcu istoka ka moru kod svoje istočne obale”.

Japan: Lansiranje rakete teška pretnja, reagovaćemo oštro

Generalni sekretar japanske Vlade Jošihide Suga izjavio je da je poslednje lansiranje rakete od strane Severne Koreje pretnja na koju će Tokio oštro reagovati.

“Ova balistička raketa izgledalo je da leti preko naše teritorije. To je bez presedana, ozbiljna i teška pretnja našoj naciji”, rekao je Suga novinarima, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Japan protestuje zbog lansiranja rakete najjačim terminima i naziva ga kršenjem rezolucija UN.

“Japan će blisko sarađivati sa SAD, Južnom Korejom i drugim zainteresovanim zemljama kako bi se blagovremeno dao odgovarajući odgovor”, rekao je Suga.

Severna Koreja lansirala je raketu oko šest sati jutros po japanskom vremenu, koja je preletela preko ostrva Hokaido, i pala u more oko 1.180 kilometara istočno od Kejp Erima, 14 minuta nakon lansiranja, naveo je Suga.

TANJUG