KRENULA NEZGODNA PITANJA: Kako je umro Bob Marli?

Bob Marli umro je 11. maja 1981. u Kedars of Lebanon bolnici u Majamiju.

Podlegao je posledicama retkog oblika melanoma, koji mu je dijagnostikovan 1977. ispod nokta na nožnom prstu. Međutim, oko njegove smrti već decenijama kruže brojne teorije zavere.

Prema najprihvaćenijoj, njega je zbog političkog uticaja na Jamajci likvidirala CIA.

Šuškalo se da je Karl Kolbi, sin pokojnog direktora CIA Vilijama Kolbija, Marliju dao čizme u kojima je bila žica od radioaktivnog bakra. Kada ih je muzičar obuo, ona ga je ubola u prst i izazvala rak.

Pričalo se i da je lekar kod kog je išao na terapije hranom bio bivši SS-ovac koji je zajedno sa CIA otrovao Marlija.

Povod za tako bizarne sumnje, bio je pokušaj ubistva muzičara ispred njegove kuće u Houp Roudu 1976. Marli je uspeo da preživi napad trojice naoružanih ljudi, čiji identitet nikad nije utvrđen.

Zato su mnogi nakon njegove smrti sumnjali u to da je slavni muzičar “tek tako” dobio rak kože.

Inače, Marli je prvi put primetio da s njegovim prstom nešto nije u redu, kada se povredio igrajući fudbal.

Savetovano mu je da amputira prst, ali je odbio jer je prema njegovoj rastafarijanskoj veri, telo hram, koji ne sme da se skrnavi. Bolest se do leta 1980. proširila celim telom.

U septembru 1980. izgubio je svest tokom nastupa u Pitsburgu, otkazao sve koncerte i hitno otputovao u Nemačku na lečenje hranom kod kontroverznog lekara Jozefa Iselsa. Posle osam meseci bezuspešnih terapija, vratio se u rodnu Jamajku.

Kada mu se stanje toliko pogoršalo da više nije mogao da funkcioniše u kućnim uslovima, prebačen je u bolnicu u Majamiju, gde je i umro u 37. godini života.

Sahranjen je na Jamajci o trošku države 21. maja, a govor mu je držao premijer Edvard Sega lično. Njegovo telo počiva u kapeli, zajedno sa voljenom Gibson Les Paul gitarom.