HIT U SVETU: Kako izgraditi savršenu kuću koja je energetski efikasna i u slučaju vanrednih situacija u katastofalnim događajima

Ako ste u potrazi za kućom koja je energetski efikasna i koja će vam obezbediti udoban, miran dom, otporan na vremenske uslove, zemljana kuća bi mogla biti pravi izbor za vas.

Postoje dve osnovne vrste zemljanih kuća – kuće u zemlji i kuće pokrivene zemljom.

Podzemne kuće

Kada je čitava kuća izgrađena ispod nivoa zemlje ili potpuno pod zemljom, to se zove podzemna struktura. Atrijum ili dvorišni dizajn mogu podzemnu kuću da učine ugodnijom i ipak pruže osećaj otvorenosti. Takva kuća je izgrađena potpuno ispod zemlje na ravnom mestu, a glavni životni prostor okružuje centralno otvoreno dvorište. Prozori i staklena vrata koja se nalaze na izloženim zidovima do atrijuma pružaju svetlost, sunčevu toplotu, pogled napolje i prolaz preko stepeništa sa nivoa tla.

Atrijum dizajn je jedva vidljiv sa nivoa tla, stvara privatni otvoreni prostor, i obezbeđuje dobru zaštitu od zimskih vetrova. Ovaj dizajn je idealan za gradilišta bez scenskih spoljnih pogleda, u gustom razvoju, kao i na mestima u bučnim sredinama. Pasivna solarna dobit – toplota koja se dobija kroz prozore – će verovatno biti ograničena zbog položajna prozora na kući, a drenaža dvorišta i uklanjanje snega treba pažljivo isplanirati u toku projektovanja.

Kuće pokrivene zemljom

Natkrivene kuće mogu biti sagrađene iznad nivoa ili delimično ispod, sa zemljom koja pokriva jedan ili više zidova. “Elevacioni“ natkriveni dizajn otkriva jednu elevaciju ili lice kuće a pokriva druge strane – i ponekad krov – sa zemljom, zarad zaštite i izolacije kuće.

Izložena prednja strana kuće, obično južna, omogućava da sunčeva svetslost i toplota dođu u unutrašnjost. Uređena je tako da zajedničke prostorije i spavaće sobe dele svetlost i toplotu sa juga. Ovo može biti najjeftiniji i najjednostavniji način da se izgradi zemljana struktura. Strateški postavljeni svetlarnici mogu obezbediti adekvatnu ventilaciju i dnevnu svetlost u severnim delovima kuće.

U dizajnu nasipa, zemlja pokriva čitavu kuću, osim tamo gde su prozori i vrata. Kuća se obično gradi na ravnom terenu, a zemlja se nasipa oko i iznad nje. Ovaj dizajn omogućava unakrsnu ventilaciju i pristup prirodnom svetlu sa više od jedne strane kuće.

Prednosti i mane

Kao i svaki dizajn kuće, zemljane kuće imaju prednosti i mane.

Sa pozitivne strane, zemljana kuća je manje podložna uticaju spoljnih temperatura vazduha u odnosu na konvencionalne kuće. Zemljane kuće takože zahtevaju manje spoljašnjeg održavanja, a zemlja koja okružuje kuću daje zvučnu izolaciju. Pored toga, planovi za većinu zemljanih kuća “stapaju“ građevinu u pejzaž mnogo harmoničnije nego konvencionalne kuće. Konačno, zamljane kuće mogu koštati manje da se osiguraju, jer one nude dodatnu zaštitu od jakih vetrova, grada, i prirodnih katastrofa kao što su tornada i uragani.

Glavne mane zemljanih kuća su početni troškovi izgadnje, koji mogu biti do 20% više od konvencionalnih kuća, i povećan nivo nege koja je potrebna da bi se izbegli problemi vlage, i tokom izgradnje i tokom trajanja kuće. Takođe može biti potrebno više truda da se preproda zemljana kuća, a kupci mogu imati više prepreka u procesu prijave za hipoteku.

Bitni faktori lokacije za zemljanu kuću

Pre donošenja odluke da projektujete i izgradite zemljanu kuću, moraćete da razmotrite klimu, topografiju, zemljište i nivo podzemnih voda na vašem gradilištu.

Klima

Istraživanja pokazuju da su zemljane kuće isplativije u klimatskim uslovima koji imaju značajne ekstremne temperature i nisku vlažnost. Temperature zemlje variraju mnogo manje nego temperature vazduha u tim oblastima, što znači da zemlja može apsorbovati dodatnu toplotu iz kuće po toplom vremenu ili izolovati kuću da zadrži toplotu u hladnim vremenskim uslovima.

Topografija i mikroklima

Topografija i mikroklima lokacije utvrđuju koliko lako građevina može biti okružena zemljom. Mala padina zahteva više iskopavanja nego strma, a ravno mesto je najzahtevnije, jer su potrebna obimna iskopavanja. Padina okrenuta ka jugu u regionu sa umerenim do dugim zimama je ideala za zemljanu građevinu. Prozori okrenuti ka jugu mogu propustiti sunčevu svetlost za direktno grejanje, dok je ostatak kuće postavljen u padini. U područjima sa blagim zimama i toplim letima, padina okrenuta ka severu bi mogla biti idealna. Pažljivo planiranje dizajnera koji je upoznat sa zemljanom gradnjom može u potpunosti iskoristiti uslove na određenoj lokaciji.

Zemljište

Tip zemljišta na vašem mestu je još jedna ključna stvar. Zrnasto zemljište, kao što su pesak i šljunak, je najbolje za zemljane kuće. Ovo zemljište je dovoljno čvrsto da podnese težinu građevinskih materijala i veoma je propusno, što omogućava da se voda brzo isuši. Najlošija zemljišta su kohezivna, kao što je glina, koja se mogu proširiti kada je mokro i imaju slabu propustljivost.

Profesionalni testovi zemljišta mogu utvrditi sposobnost opterećenja zemljišta na vašem placu. Nivoi radona u zemljištu su takođe faktor za razmatranje, jer visoka koncentracija radona može biti opasna. Postoje, međutim, metode za redukciju nagomilavanja radona i u konvencionalnim i zemljanim stanovima.

Nivo podzemnih voda

Nivo podzemnih voda na vašem gradilištu je takođe važan. Prorodna drenaža iz građevine je najbolji način da se izbegde pritisak vode na podzemne zidove, ali instalirani drenažni sistemi se mogu koristiti za odvod vode dalje od strukture.

Građevinski materijali i razmatranja za zemljane kuće

Građevinski materijali za svaku zemljanu strukturu će varirati u zavisnosti od karakteristika lokacija i vrste dizajna. Međutim, materijali moraju pružati dobru podlogu za hidroizolaciju i izolaciju da izdrže pritisak i vlažnost okolnog tla.

Beton je najčešći izbor za izgradnju zemljanih kuća, jer je on jak, izdržljiv i otporan na vatru. Betonski blokovi, ojačani čeličnim šipkama, se takođe mogu koristiti, i generalno su jeftiniji od izlivanja betona na licu mesta.

Drvo se može koristiti u zemljanoj konstrukciji i unutra i spolja. Čelik se može koristiti za grede, stubove i betonske armature, ali mora biti zaštićen od korozije ukoliko je izložen elementima ili podzemnim vodama. Takođe je skup, tako da se mora efikasno koristiti da bude ekonomičan kao strukturni materijal.

Ostala građevinska razmatranja

Hidroizolacija

Hidroizolacija može biti izazov u zemljanoj konstrukciji. Imajte na umu ova tri načina za smanjenje rizika od oštećenja vodom u vašoj kući: pažljivo izaberite lokaciju, isplanirajte odvonjavanje i na i ispod površine kuće, i napravite hidroizolaciju vaše kuće.

Sistemi hidroizolacije za razmantranje uključuju:

– Gumeni asfalt kombinuje malu količinu sintetičke gume sa asfaltoom i obložen je polietilenskim slojem da formira listove. Može se primeniti direktno na zidove i krovove i ima dug životni vek.

– Plastični i vulkanizovani listovi su među najčešćim vrstama podzemne hidroizolacije. Plastični listovi uključuju polietilen visoke gustine, hlorisani polietilen, polivinil hlorid i hlorosulfonovani plietilen. Pogodne vulkanizovane membrane ili sintetičke gume uključuju izobutilen izopren, etilen propilen dien monomer, polihloropren (neopren) i poliizobutilen. Za sve ove materijale, šavovi moraju biti pravilno zatvoreni radi zaštite od curenja.

– Tečni poliuretani se često koriste na mestima gde je teško primeniti membranu, a ponekad se koriste kao zaštitni sloj preko izolacije na podzemnim strukturama. Imajte na umu da vremenski uslovi moraju biti suvi i relativno toplo tokom njihove primene.

– Bentonit je prirodna glina oblikovana u panele koji su prikovani za zidove ili se primenjuje kao tečni sprej. Kada bentonit dođe u kontakt sa vlagom, on se širi i zatvara vlagu.

Vlažnost

Nivo vlažnosti se može povećati u zemljanim kućama tokom leta, što može dovesti do kondenzacije na unutrašnjim zidovima. Instaliranje izolacije na spoljašnjoj strani zidova će sprečiti da se zidovi ohlade do temperature zemlje, ali takođe može smanjiti efekat hlađenja zidova tokom leta. Pažljivo planiranje dizajnera koji je upoznat sa gradnjom zemljanih kuća može sprečiti da vlažnost postane problem.

Izolacija

Iako izolacija u podzemnoj građevini ne treba da bude debela kao u konvencionalnoj kući, neophodna je da bi zemljana kuća bila udobna. Izolacija se obično postavlja sa spoljašnje strane kuće nakon nanošenja hidroizolacionog materijala, tako da se prikupljena i apsorbovana toplota u zemlajskoj kući zadržava unutar unutrašnjosti građevine. Ako se izoluje spoljanji zid, zaštitni sloj bi trebalo da bude dodat kako bi se osiguralo da izolacija ne dođe u kontakt za zemljom.

Protok vazuha/Kvalitet vazduha

Adekvatna ventilacija mora biti pažlivo isplanirana u zemljanoj kući. Sagorevanje aparata treba da bude zatvoreno sa jedinicama za sagorevanje koje imaju direktan izvor spoljašnjeg vazduha za sagorevanja i odvodi zapaljive gasove direktno napolje.

Pored toga, izbegavanje unutrašnjih zagađivača kao što je formaldehid od izolacije penom, iverice, i nekih materijala, može pomoći u održavanju zdravog vazduha unutra. Ventilator koji razmenjuje toplotu odlazećeg izduvnog gasa sa dolazećim svežim vazduhom smanjuje gubitak toplote, dok istovremeno obezbeđuje dobar kvalitet vadzuha unutra i predstavlja koristan dodatak bilo kojoj energetski efikasnoj kući.

(Webtribune.rs)