Da li i vi često patite od urinarnih infekcija?

Žene su u 50 odsto većem riziku od dobijanja infekcija urinarnog trakta u odnosu na muškarce.

Razlog je anatomija.

Urinarne infekcije najčešće se dešavaju zato što bakterije (naročito one iz fekalnih materija) dospevaju u urinarni trakt preko uretre.

Telo može da se oslobodi jednog broja njih putem urina, ali to često nije dovoljno.

Kod žena je mnogo kraća udaljenost između uretre i mokraćne bešike, pa je bakterijama mnogo lakše da dođu do pogodnog mesta za razmnožavanje.

Znaci upozorenja

Kako biste prepoznali infekciju urinarnog trakta, analizirajte kako izgleda vaša mokraća. Na pojavu bilo kog od navedenih simptoma, posetite lekara:

Promena boje

Jedan od najočiglednijih znakova urinarne infekcije je promena boje urina. Čim primetite da je taman ili mutan, posetite lekara.

Jak miris

Neobično jak miris urina može biti znak infekcije.

Bol u stomaku ili leđima

Urinarnu infekciju često prati bol u stomaku, a nekad i u leđima, naročito u donjem delu. To takođe može da znači da je došlo do infekcije u bubrezima.

Mučnina/povraćanje

Pošto je urinarni trakt deo sistema organa za varenje, možete očekivati i mučninu i povraćanje.

Groznica

Nekad infekcija može da dovede do groznice. U slučaju da vam je ugrađen kateter, to će biti jedini simptom koji ćete primetiti.

Ako se uz groznicu pojavi i potpuna slabost ili čak promene u mentalnom stanju, hitno posetite lekara.

Iako je većina infekcija bezopasna, može ostaviti ozbiljne posledice u slučaju da se ne leče. Lekar će vam propisati antibiotike i stanje će biti sanirano za nekoliko dana.

Za prevenciju je najbolje da pijete dovoljno tečnosti, nosite pamučni veš, brišete se nakon odlaska u toalet spreda ka pozadi, izbegavate sve proizvode koji se koriste tako što se ubacuju u vaginu ili redovno i temeljno perete ruke pre njihove primene, a obavezno je i da urinirate neposredno posle seksualnog odnosa.

Mediji