Ako vam telo pošalje ovakve signale, nemojte ih ignorisati!

Ljudski organizam je savršeno precizan, ali veoma osetljiv mehanizam. Ukoliko dođe do nekog poremećaja, telo će vam poslati znak da nešto nije kako treba.

Vaše je da obratite pažnju na te vrlo suptilne signale. Nipošto ih nemojte ignorisati, jer nekada mogu ukazivati na ozbiljniji poremećaj, piše portal indiatimes.com.

Tamni podočnjaci

Pored nedovoljno sna, vaše tamne podočnjake može izazvati i anemija, stanje kada telo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Ne treba odmah paničiti, ali ako ste se dobro odmorili, a tamni kolutovi oko očiju su ostali, proverite krvnu sliku.

Nejasan vid

Ukoliko vam se često dešava da ne možete da prepoznate ljude ili ne vidite jasno saobraćajne znake sa uobičajene razdaljine, možda su vam potrebne naočare. Odvojte malo vremena za posetu oftalmologu.

Krčanje u stomaku

Osim kao signal gladi, krčanje u stomaku se javlja i iz drugih razloga. Ako svoj stomak čujete samo povremeno, nemate razloga za brigu. Ukoliko je krčanje postalo svakodnevna pojava, ili je praćeno bolovima, vreme je za posetu lekaru.

Perutanje kože

Perutava koža često ukazuje na nedostatak vitamina, pa ćete problem rešiti uravnoteženom ishranom. Ako je perutanje praćeno i svrabom, verovatno je u pitanju gljivična infekcija.

Gubitak čula mirisa

Ukoliko ste relativno mladi, a primetili ste da vam nos nije tako precizan kao ranije, uzrok tome može biti upala sinusa ili virusna infekcija. Nemojte nagađati ili se sami lečiti, već idite na pregled.

Treperenje kapaka

Ako ste proveli previše vremena radeći na računaru, vrlo verovatno da je vašim očima potreban samo odmor posle koga će treperenje proći. Ako ipak potraje, može biti prvi simptom nekog nervnog poremećaja ili nedostatka vitamina i minerala.

(B92)