4 biljke koje morate imati u svojoj spavaćoj sobi

Mnogi ljudi pate od nesanice, košmara i ometanja sna. Apnea je poremećaj sna i dešava se kada je vaše disanje ometeno tokom sna.

Oni koji ne leče svoju apneu mogu prestati da dišu redovno tokom spavanja. To znači da mozak i telo neće dobiti dovoljno kiseonika. Ovo su dva tipa apnee:

  • OSA (Obstruktivna Spavaća Apnea) prouzrokovana blokadom disajnih puteva kada se meko tkivo na zadnjem delu grla uruši u toku spavanja.
  • Drugi tip je centralna spavaća apnea kada disajni put nije blokiran ali mozak ne signalizira mišićima da dišu zbog nestabilnosti u respiratornom kontrolnom centru.

Spavaća apnea može pogoditi sve osobe, nezavisno od starosti. Rizični faktori su refluks jednjaka, porodična istorija spavaće apnee, velika veličina vrata, imati preko 40 godina, gojaznost, muški pol, nosne obstrukcije usled problema sa sinusima, alergije ili devijacija septuma.

Srećom, postoji prirodan i jednostavan način da poboljšate san. Samo zasadite neke od ovih biljaka u svojoj spavaćoj sobi i uživajte u mirnoj i opuštajučoj atmosferi.

Sanseverija

Ova biljka otpušta više kiseonika u toku noći, poboljšava kvalitet vazduha i omogućava lakše disanje.

Lavanda

Opuštajuća svojstva ove biljke mogu olakšati stres i anksioznost.

Ona takođe može usporiti kucanje srca i pružiti mir u spavaćoj sobi što je čini savršenom za spavanje i odmor.

Engleski bršljan

Ovo je jedna od najlakših biljaka za uzgajanje. Poboljšava kvalitet vazduha, apsorbuje vazdušne toksine, otpušta kiseonik i pomaže pri disanju.

Takođe smanjuje vazdušne čestice i do 94%.

Aloe vera

Ova neverovatna biljka pruža mnogo kiseonika u toku noći, što pomaže kod nesanice i pruža mir potreban za spavanje.

Webtribune.rs