RUS UHAPŠEN ZBOG PLJAČKE NA INTERNETU: 4 milijade dolara oprao kroz bitkoin!

U Grčkoj je uhapšen ruski državljanin Aleksandar Vinik (38), koji se smatra anonimnim “mozgom” jedne od nastarijih operacija kripto-valutnih razmena i “pranja” najmanje četiri milijarde dolara, saopštili su policijski zvaničnici.

“Uhapšen je međunarodno tražen “mozak” kriminalne organizacije”, saopštila je grčka policija.

On je uhapšen u malom primorskom selu na severu Grčke nakon dojave, a na osnovu poternice SAD, koja će najverovatnije tražiti njegovo izručenje.

Dva izvora upućena u virtuelnu razmenu bitkoina, tvrde da je Vinik bio ključna osoba iza te platforme, koja od utorka uveče ne radi zbog “tehničkih problema”.

“Od 2011. godine taj je 38-godišnjak vodio kriminalnu organizaciju koja je administrirala jednu od najvažnijih internetskih stranica za elektronički kriminal na svetu”, saopstile je policija i navela da je od osnivanja 2011. godine preko bitkoin platforme “oprano” najmanje četiri milijarde dolara.

Kako se navodi, bitkoin je bila prva digitalna valuta koja je uspešno iskoristila kriptografiju kako bi transakcije bile sigurne i sakrivene, učinivši konvencionalnu finansijsku regulaciju teškom, gotovo nemogućom.

Venikovo hapšenje je najnovije u nizu američkih operacija protiv ruskih sajber kriminalaca u Evropi, a kako podseća Rojters, prošle nedelje američko Ministarstvo pravde ukinulo je prošle nedelje crno internet tržište Alfa Bej.

Mediji